Gå til innhold

Rosso 4C

Artigiano
 • Innholdsteller

  95
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  29

Alt skrevet av Rosso 4C

 1. Kjøp en 4C mens de ennå er tilgjengelige ;o)
 2. Jeg er enig trekkelg, men slik er det og det kunne lett vært verre. Det var ikke alle på banen i Spa som var særlig hensynsfulle. Sikkert ikke gøy å bli forbikjørt av en stakkars 4C når du har 2-3 ganger mer hester i kjerra. Måtte bare backe av når folk bevisst ignorerer blåflagg og nærmest prøver å stenge døra på en ganske skummel måte. En småkrank girkasse veid opp mot å ha med rattet i en bærepose hjem er til å leve med. Jeg vet Marco presser på for at delene kommer så fort som mulig. Nå står bilen veldig i veien på verkstedet så han er nok like interessert som meg i at den blir klar. Han har begynt å skifte til rose joints både foran og bak i understellet i dag og lekre karbondeler ligger klart. Blir fint dette ;o)
 3. Spa Francorchamps 15. og 16. oktober 2019 Del 5 I en ideel verden hadde jeg bare pakket sammen sakene mine morgenen etter, kjørt opp til Papenburg for å skifte hjul og gjøre en kort sjekk før jeg vendte nesa hjemover. Utpå ettermiddagen onsdagen kjørte jeg et langt stint med fetteren min i bilen. Alt fungerte veldig bra, men jeg begynte å bli mett. Vi bestemte oss for å ta en litt lengre pause for å se om værmelding slo til med litt sol. Det skjedde ikke, så jeg bestemte meg allikevel for å kjøre et stint til. Jeg kjører bare et par runder og merker jeg er lei av regnet. Vi pakker sammen og kjører tilbake til hotellet. Jeg tror jeg hører en svak raslelyd, men er sliten, og bilen lager alltid så mye lyd så jeg tenker ikke mer over det. Jeg har ikke kjørt mange metrene ut fra parkeringskjelleren morgenen etter før jeg skjønner at alt ikke er helt som det skal. Det er definitivt en skrapelyd i drivverket. Etter en telefonsamtale til Marco bestemmer jeg meg for å kjøre opp til verkstedet selv. Lyden utvikles ikke på turen, men noe er galt. Vel fremme ved lunchtid tapper vi giroljen og sjekker etter metallpartikler. Oljen er som den skal være. Marco har en teknikk med å sjekke LSD'en (Etter alt vi vet er det kun 3 Drexler LSD'er levert til 4C, og alle sto nå like ved hverandre) opp mot en av de to 4C'ene de bruker på verkstedet. Det virker greit. Det som ikke er greit er lageret på drivakselen inn i girkassa på venstre side. Det er en lagerknute med tre lagre. Det ene er helt ødelagt. Fordi Alex har dette på lager så henter han et nytt som vi monterer. Ingen av oss får den raslelyden til å stemme med drivaksellageret, men lyden er borte når vi prøvekjører bilen. Det begynner å bli mørkt, vi drar for å spise litt før jeg skal kjøre opp til Århus. Bilen fungerer fint. Jeg har kanskje kjørt i ca 15 minutter fra restauranten når raslelyden kommer tilbake, men nå er det mye, mye høyere. Der er ingen annen løsning enn å snu. Vi blir raskt enige om at bilen må bli igjen, motor og girkasse må ut. Det er langt på natt når jeg kommer inn på hotellrommet i Hamburg. Tar fly hjem morgen etter. Den opplastede videoen forteller litt om lageret i clutchen... Girkassa ble sendt til spesialist for en sjekk av den og sperra. Og jaggu, tredjegiret så ikke så pent ut det heller. Dessverre er det lang bestillingstid på deler til girkassa, så jeg må være litt kreativ når jeg skal ha bilen hjem. Det er og blir ikke noen vinterbil. Jeg har ingen grunn til å sutre over dette. Den kunne ikke stått et bedre sted enn den gjør nå uansett. Det er selvsagt kjedelig, en det er bedre det skjer nå enn midt i juli. Sesongen er tross alt over. Det er første gang det egentlig har gått noe i stykker på bilen og jeg er fullt klar over at jeg bruker den hardt på bane. Kanskje har clutchlagerets sorti bidrar til at det ikke har blitt noen større skade i girkassa. I påvente av deler har de begynt å oppgradere andre ting, men det får komme i en Del 6 eller epilog... Video.mov
 4. Spa Francorchamps 15. og 16. oktober 2019 Del 4 Kort innpå; Det var meldt at det skulle være et eget arrangement begge dagene. Det viste seg å være Pagani som ønsket å slå en rekord Koeningsegg har på Spa. Tror det er 2:32? Bilen sto der i en av pit boxene med et titall italienere som preppet bilen for et rekordforsøk. På grunn av været ble det aldri til annet enn at de rullet ut bilen så folk fikk se og ta bilder. Grei motorlyd... Grunnen til at det er verdt å nevne den, her må det tillegges at jeg aldri har sett en Pagani før, er det sinnsyke detaljarbeidet som gjør at helheten blir noe jeg ikke har sett i en bil før. Det var 85 biler på banen og mange av en meget eksklusiv kaliber, men det blir ingenting sett ved siden av Paganien. Det er nesten noe uvirkelig over en sånn bil. Det var en skikkelig nedtur vi ikke fikk se den med fullt pådrag ute på banen
 5. Å satan, det så skikkelig fett ut! Jeg kommer ikke til å legge ut noe av mine novisegreier! Helt innafor dette, min tråd handler om kjøreglede!
 6. Jeg har glede av simracing selv om jeg også har en viss avstand til det. Har både en dedikert skjerm og kjørestol til formålet, men for meg mangler det liksom noe. En får til en viss grad lært banen, men noe mangler. Først får du ikke den intense opplevelsen av lyd, lukt og g-krefter foran en skjerm og dernest er det mindre ting på banen som spill som regel ikke fanger opp. Et kjapt eksempel; i det jeg oppfattet som apex i Raidillon er det naturlig å legge høyre forhjul oppe på curbsen. Helt uproblematisk selv i mye regn. Ved noen anledninger bommet jeg litt, antakelig for høy fart i forhold til grepet i Eau Rogue, ble dratt litt ut mot venstre og fikk høyre forhjul ned i en ganske dyp dump. Vi snakker kanskje om en meter til siden for ideallinjen. Dette brakte ved flere tilfeller bilen helt ut av balanse og daa blei det mye ratting fordi jeg allerede hadde så smått begynt å gå på gassen igjen. De nyansene får ikke jeg med på simkjøring. Jeg føler egentlig ganske heldig som bare bor ca 1.5t fra Rudskogen. Det er en veldig bra bane, teknisk og krevende, takler man den tror jeg man har et bra grunnlag før ankommer til andre baner. Jeg hadde også brukt mye tid på videoene til den karen her, kan varmt anbefales: På den annen side, hva kan egentlig gå galt når du sitter foran en skjerm? Kommer mer om dette i Del 5 tenker jeg det må bli ;O)
 7. Det gleder nok meg mest, Integrale og AAaF ;o) Jeg glemte å nevne hvor bra de nye girhendlene var på banen, det fremstår som helt uforståelig at de valgte de som satt på bilen originalt. Da Giulia ble presentert var det en lettelse å se at de hadde fremskaffet noen bedre girhendler. Det hadde vært trist og kjøpt en QV og fått tynne plasthendler. Nå derimot, justerbare hendler som kan tilpasses egne ønsker.
 8. Spa Francorchamps 15. og 16. oktober 2019 Del 3 Tirsdag morgen, sol, deilig rå motorlyd og spent forventning i luften. Litt vanskelig å tro at det skal begynne å regne i 9-tiden, akkurat i det banen åpner. Kjedelig nok må jeg innse at jeg ikke får Racelogic-videoen til å fungere så jeg monterer opp GoProen som jeg har tatt med som reserve. Der og da bryr jeg meg ikke så mye med det, er mest opptatt å komme ut på banen. Som meldt begynner regnet klokken ni... Selv om jeg har lest mye om banen fra før, så kom det allikevel litt overraskende på meg at en kommer ut etter La Source og akselerer rett ned mot Eau Rogue og Raidillon. Det føles litt som å skippe middagen og gå rett på desserten. Strekket er såpass langt at jeg er oppe i 200 km/t før jeg begynner å bremse mot Eau Rogue første gang. Det var helt rått! Det er vått så jeg lister meg oppover Raidillon og over toppen som faktisk er blind. Kort fortalt er banen krevende og spennende, men jeg får aldri kjørt på tørt underlag så hvor fort det kunne gått er litt vanskelig å anslå. Jeg hadde en rundetid på 3:00 som et oppnåelig mål for turen. Det var ikke mulig under noen av dagene. Det var meldt bedre vær etter lunch på onsdagen, men det lettet aldri. Min offisielle bestetid ble 3:14 onsdag morgen på en våt og kald bane. Det burde ikke være særlig vanskelig å skulle kjøre 2 sekunder raskere pr. kilometer med tørr asfalt. Flere av de erfarne på Spa hadde egne regndekk og noen kjøpte direkte av en dekkforhandler som hadde en hel trailer med dekk på baksiden av depot. De kjørte uendelig mye fortere enn resten av oss. Var bak og tittet, men 4C'en har litt krevende dekkdimensjoner... Pr. nå ligger kameraene i Danmark, så jeg har ikke fått sett eller har tilgang til materialet fra onsdagen. Jeg laster opp videoer senere hvis det er noe severdig. Totalt kjører jeg godt over 50 registrerte runder hver av dagene. Jeg måtte tanke tre ganger på banen hver av dagene. Det har jeg aldri gjort før. Det er helt sprøtt å tenke på at jeg har kjørt ca 750km så fort jeg bare har turt/klart i løpet av de to dagene. Det er nesten avstanden fra Lindesnes til Trondheim! En fantastisk opplevelse som alle autofile bør oppleve.
 9. Hei Mads Erik, Dysan og Integrale, Takk for hyggelige tilbakemeldinger! Ideen har vært å prøve å skrive noe på forumet som gir andre inspirasjon til å ta et steg ut i det ukjente selv. Jeg har vært interessert i billøp siden begynnelsen av 70-åra, men andre ting har alltid kommet i veien. Det har kanskje blitt litt for mye jobb og liten evne til finne tid til å gjøre de tingene som gir glede. Jeg hadde store forventninger til denne sesongen her, men realiteten har blitt at jeg 'bare' har vært på Rudskogen 6 ganger. Jeg trengte virkelig å kjenne at jeg kunne sette sammen noen gode runder og 'perse' på Rudskogen under sesongavslutningen i begynnelsen av oktober. Det kan sterkt anbefales å dra på litt, kjenne at hjula begynner å slippe, ikke slippe opp gassen, men heller styre litt kontra og kjenne at bilen får feste og at du skyter fart ut av svingen. Magisk! En trenger ikke en 4C for å kjenne på det selv om min langt bedre halvdel mener jeg har et litt unormalt følelsesforhold til bilen min ;o)
 10. Spa Francorchamps 15. og 16. oktober 2019 Del 2 Ved fremmøte på hotellet i sentrum av Spa fikk alle utdelt en poloskjorte av arrangøren Granturismo Events. All ære for til dem for arrangementet, men den kyllinggule greia forblir uprøvd. Kjekk utsikt fra hotellrommet hadde vi også. En helt utrolig ansamling av fete biler med tilhørende motorlyd. Det ble et salig kaos første morgenen etter at mange biler hadde kommet med trailer i løpet av kvelden, og alle utganger for parkeringen var godt tettet sammen. Det tok tid å komme seg ut å gjøre den korte kjøreturen til banen. Følgelig parkerte jeg i kjelleren under hotellet de to neste nettene. En av de ansatte på hotellet var lite interessert i at andre parkerte tett opp til den nye bilen sin. Fungerte fint for meg også ;o)
 11. Spa Francorchamps 15. og 16. oktober 2019 Del 1 Sesongens finale kom fortere enn jeg egentlig hadde tenkt. Man tror alltid man har god tid til alt mulig, men plutselig nærmer avreisedag seg. Som med alle store eventyr så går ikke alt som planlagt hele tiden, men mer om det senere. Spa er en av de virkelig klassiske racerbanene og jeg har tenkt på både å få besøkt banen og få kjøre der selv i mange år. I år kjøpte jeg billett tidlig med svenske Granturismo Events. De leverer en hel pakke med to banedager og hotell. Ukjent med banen og området passet det meg bra. Hyggelige folk på kaia i Larvik som alltid er behjelpelige med å finne en god plass til en 4C med ikke allverdens bakkeklaring. Første stopp i Papenburg for å skifte til nye girhendler og en ørliten service. Med all respekt for Alfa Romeo så kunne girhendlene fra fabrikk ikke vært stort dårligere og mer uegnet. Nytt justerbart customfeste og girhendler har vært ønsket lenge. Den taktile følelsen bare av å gjøre girskiftene med en gang hendlene var i bilen var en opplevelse. Etterlengtet og helt riktig! Bremsevesken var nok over middagshøyden, så sirupsaktig ut. Vi endte med å skifte over 1.3 liter. Den medfølgende trakten for å fylle på bremseveske er legendarisk. Etter det var det å vende nesen mot Spa med en salig blanding av forventninger og respekt for dagene fremover.
 12. Noen fine biler i høstsola fra Rudskogen i går. Ny bestetid på tross av alt for lite banekjøring i år og slitte dekk; 1.38,04 Stor takk til de frivillige i klubben som stiller opp og arrangerer. Bra jobba, karer!!!
 13. Rappet et bilde av testbilen til Alex. Gleder meg til å se og teste, og fremfor alt montere på egen bil...
 14. Mine preferanser har et langt bakteppe av mer eller mindre vellykkede optimeringer av understellet på tidligere biler. Da jeg begynte å undersøke om muligheter for 4C'en sommeren 2015 var det lite å velge i, og en del kontakt med firmaer ga både gode og til dels også svært dårlige råd. Slik jeg ser det: Kompromisset mellom økt camber og redusert stabilitet på rettstrekk er vanskelig fordi du kan miste noe av kontakten med dekkbanen. En bør alltid søke å ha mest mulig av dekkbanen, fra innerst til ytterst, i kontakt med asfalten. (Jeg hopper her helt og holdent over enhver diskusjon/tanke om unødvendig dekkslitasje.) Fordelen er bl.a. at du har mer dekkbane på ytterdekket i kontakt med underlaget i svinger og derfor kan holde høyere fart. Ideelt sett burde camberen være 0° ved apex for optimalt grep og tidligst mulig gasspådrag. Økt caster vil øke evnen til selvoppretting, men som du påpeker, da blir også styringen suksessivt tyngre. Mitt poeng med forrige svar (som med hell kunne vært bedre formulert) var at økt caster gir også økt camber på ytterhjulet i sving. Derfor synes jeg at AW blokkene har noen gode kompromisser mellom camber og caster. Jeg kan ikke direkte forklare hvorfor min bil ble mer stabil etter at jeg økte camberen mye da jeg monterte coilovers. Det står egentlig i direkte motsetning til alt jeg har skrevet over. Som nevnt, det fungerte på Alex sin bil og det gjorde valget enkelt. Til dette kommer alle mulige andre faktorer som dempere, dekk, felger og spacere. Ikke lette valg, men fryktelig gøy når det funker. Hadde lang telefonsamtale i går kveld med Alex om hva vi gjør fremover og det ser vanvittig spennende ut. Neste år tror jeg alt kommer til å falle på plass med bilen. Men, med stor vinge bak og frontsplitter må vi tenke på nytt omkring oppsettet på bilen. Nå begynner F1 på Spa 😉
 15. Det er en interessant problemstilling du presenterer her og jeg er ikke uenig i vurderingene dine. For å svare litt 'bredt', så finnes det vel egentlig ingen endelig svar på problemstillingen. For at andre skal forstå noe av dette må jeg få lov til å nevne at selv om vi har samme modell, så er din original i understellet med unntak av Alfaworks 'blokker'. Min bil er endret mye (folk for lese over hvis de vil vite alt), så jeg er redd det blir litt å sammenlikne epler og appelsiner. Endringen jeg har gjort i forstillingen foran har gitt mulighet for mye mere camber, har 3,5 grad nå hvis jeg husker rett, men det har ikke gitt mer caster. I seg selv bør dette gi en mer ustabil bil på rakstrekkene. Selv om jeg liker at bilen har en aggressiv 'turn in', så er også kjøreegenskapene i min bil et kompromiss. Den må fungere på vanlig vei også, både i høy og lav hastighet. For å sitere Alex fra Laptime da han hørte at jeg hadde kjørt i 280 km/t (speedometermåling) på Autobahn; "You are a brave man!" Det er vanskelig for meg å komme med noen anbefaling om du skal beholde eller fjerne alfaworks 'blokkene'. Det jeg kan si er at jeg aldri kjørte med bare en hånd på rattet før jeg skiftet til coilovers og endret forstillingen for å få mer camber. Det kom litt overraskende på meg at jeg opplevde bilen som mer stabil første gangen jeg dro hjem fra Papenburg. Jeg kan ikke forklare hvorfor, jeg fikk prøve bilen til Alex og valgte å sette den opp ganske likt som hans.
 16. Litt nye greier på gang etter sommerferien. Brukt siste feriedag til første forsøk på å lage en holder til nytt kamera og kjøredatasystem, Racelogic VBox Video HD2. Brukte de gamle festene til seteryggen. Tror dette kan funke selv om det er litt knotete å ta videoboksen inn/ut av bilen. Tenkte først på å ha boksen på gulvet foran passasjersetet, men eventuelle passasjerer har lite nok plass til beina som det er... Tror dette vil bli mye bedre enn GoPro kameraet som begynner å få noen feil. Det har vist seg å bli litt vanskelig kontrast mellom kupé og banen når solen skinner. Gikk for to kameraer. Da vil jeg forhåpentlig få mer oversikt over posisjon på banen samt hva jeg driver på med, slik at det kan sammenliknes direkte med kjøredataene. Har brukt opp en mengde jule- og bursdagsgaver, både tidligere og fremtidige, så spent på om dette funker 😉
 17. Jeg tror nok at en QV gir mer glede i det daglige. 4C'en har egentlig ingen nyttige egenskaper til et normalt bilhold, eller som Mats sier i videoen over; 'Leketøy!'
 18. Ferielektyren kom med posten. Noen uker til ferie ennå, men kommer nok til å tyvtitte litt. 320 sider...
 19. Det ble etterspurt litt info om hva en kan få ut av info fra VBox Laptimeren. Har bare tatt en printscreen av Circuit Tools som er et gratisprogram fra Racelogic. Dataene er fra Rudskogen 22. juni. Noen rundetider blir preget at det er trafikk på banen, men det er også tydelig at sjåføren er ganske ujevn. Nyttig verktøy for de som ønsker å forbedre seg, absolutt å anbefale. Skal se om jeg finner video av noen fine runder
 20. Jeez, tiden flyr. Fikk rota meg på Corsaen på Rudskogen lørdag 22. juni. Litt utpå ettermiddagen, men bedre sent enn aldri tror jeg må være gjeldende for tiden. Jeg har nevnt det før, men stor, stor takk til klubbens medlemmer som stiller opp og arrangerer. Man må bare bøye seg i støvet. Justerte hardheten på coiloversene når jeg satte på track day-hjula kvelden i forveien. Gikk tilbake til det anbefalte oppsettet fra KW. Ikke det at det ikke har fungert med det oppsettet vi satte i fjor høst, men det er utrolig vanskelig å vurdere de forskjellige endringene når det gjøres flere ting på en gang. Det endte med å være litt 'mykere', noe jeg tror passer bra på Rudskogen. Møtte den blide bergenseren Mats Andersen som atter en gang hadde litt uflaks med GTV'en sin. Den dagen alt stemmer der tror jeg han blåser fra alle. Isteden fikk han en liten tur i 4C'en... Jeg tror han likte bilen og prøveturen... Takk også til Mats for kjøretips, jeg var bare for sliten til å få det til å funke lørdag 🐵
 21. Gammelt verkstedbord, mest sannsynlig laget i '65, gis bort. Solid konstruksjon med to skuffer. Skrustikka medfølger. Cirkamål 160 x 70cm. Bygger om garasjen og har ikke plass til den lenger, dessverre. En må hente den selv. Asker.
 22. Ble tilsendt denne, en liten guide om oppsett av bil. Nyttig sak ;o) Radical_Handling_Guide_Master_v1.1.pdf For de som ikke er logget inn;
 23. OK, et par videoer. Artig fighting med Pårsjer i første videoen. Planen var egentlig å skulle kjøre kontrollerte runder, men våryrheten tok overhånd. Sleit hele økta nede i Slakteren, får virkelig ikke til utgangen. Men, men vi er i gang! For første gang har det faktisk kommet en merkelig feilmelding under kjøring. Fikk opp melding om for lite bremseveske et par ganger, men reservoaret var fullt. Sjekket det flere ganger i løpet av dagen. Kjapp kommunikasjon med Alex bekreftet at det er noe de opplever hele tiden; "Just ignore it!" Bremsene har aldri fungert så godt før ;o)
 24. Jeg skal være såpass ærlig at jeg kan innrømme at jeg trenger all den hjelp jeg kan få. Det fungerer faktisk fint å ha den ca midtplassert nede på frontruta, jeg får med meg lysene. Og, det fungerer lynkjapt, slepper rumpa litt så er lysene endret fordi en mister tid. I tillegg er jeg en kløne med data, selv om jeg jobber med det hver dag, så jeg liker at systemet ordner alt selv. Har sett litt på videoene fra i går, det ser frekt ute, men jeg må vurdere litt om jeg kan legge det ut ;o)
×
×
 • Opprett ny...